Ervaringsverhaal zij-instromer oriëntatietraject Harm Bokkers

13-06-2024

Harm Bokkers is een van de zij-instromers die het oriëntatietraject van VOTA volgt. Hij deelt graag zijn verhaal met jou. Hoe gaat het nu met hem en wat vindt hij er tot nu van? Wij hebben hem een aantal vragen voorgelegd:

Waarom heb je gekozen voor het onderwijs en het oriëntatietraject?
Ik ben afgestudeerd als Leisure and Event manager in coronatijd. Slechte timing, want er waren dus geen evenementen. Tijdens het afstuderen dacht ik al, ik ga niet hele dagen thuis zitten. Ik ga wel gewoon aan het werk en doe mijn afstudeerscriptie wel in de avonduren en weekenden.
Uiteindelijk ben in de bouw terechtgekomen als planner. Vorig jaar kwam ik in dubio wat ik nou precies verder wil gaan doen. Ik ben een traject aangegaan met een loopbaancoach. Hierin bleek, wat ik eigenlijk al wel wist, dat ik zeer hoog scoorde op een baan in het onderwijs.
Afgelopen januari kwam ik via LinkedIn de vacature voor het oriëntatietraject Zij-instroom via VOTA tegen. Ik heb geen moment getwijfeld en direct gesolliciteerd. Na overleg met Windesheim bleek dat ik geschikt genoeg bleek om mij om te scholen tot docent D&P.

Wat vind je van de opzet van het oriëntatietraject? Kon je het goed combineren en wat heeft het jou gebracht?
Voor mij was al vrij snel duidelijk dat dit was wat ik wil. Ik heb me hier dus volledig voor ingezet. Je kan gemakkelijk met de betrokkenen in contact komen en ze stonden altijd klaar voor je. Daarnaast hebben ze een traject opgezet die veel begeleiding biedt en waar veel geleerd kan worden. Wat ik echt top vond was de cursus Onderwijszin. Hierin werd je meegenomen in diverse aspecten van het docentschap. Deze cursus werd op een informele en creatieve manier gegeven. Ik vind dat er heel goed is nagedacht over waar wij als omscholers behoefte aan hebben. Hier hebben ze voor mijn gevoel een schot in de roos geschoten.
Voor mij was het goed te combineren. Het kostte mij weliswaar vrije tijd, maar omdat ik dit heel graag wilde was dit voor mij geen probleem. Hopelijk ga ik begin juli mijn aantekening halen voor mijn bevoegdheid en ik heb inmiddels gesolliciteerd bij twee scholen waar een vacature open staat voor het vak D&P.

Wat heeft het meelopen je opgeleverd? En hoe vond je het eigenlijk weer op een middelbare school nu je daar rondliep als toekomstig docent?
Ik heb op een school in Almelo meegelopen. Daar lieten ze mij zien hoe leuk het vak D&P gegeven kan worden. Een echt schoolreisje organiseren naar Winterberg. Hoe gaaf is het dat de leerlingen iets organiseren dat niet fictief is, maar waar ze zelf aan hebben geholpen. Ik denk dat dit echt het onderwijs van de toekomst is. Ik heb een heel duidelijk beeld gekregen dat ik hier mijn toekomst in zie.

Het was wel grappig om te zien hoeveel er in ongeveer 13 jaar tijd is veranderd op middelbare scholen. Geen telefoons meer in de klas, veel praktijkgerichtere lessen en hoeveel leerlingen al meenemen aan bagage in plaats van dat de leerlingen alles moeten leren van de docent.

Welke route wil je gaan bewandelen? Hoe zie jij jezelf over 5 jaar?
Het komende jaar ga ik me nog bezighouden met het Zij-instroom programma van Windesheim in Zwolle. Daarnaast hoop ik les te gaan geven als werknemer op een middelbare school. Over 5 jaar zie ik mezelf als docent D&P. Maar ook dan zal ik alle veranderingen, trends en hypes blijven volgen. De wereld is in constante verandering en ik zal blijven leren.

Wat zou je iemand willen meegeven die ook aan dit traject zou willen beginnen?
In het begin klinkt het allemaal best ingewikkeld. Veel informatie en misschien best indrukwekkend wat er allemaal moet gebeuren. Maar je wordt ontzettend goed begeleid en in tegenstelling tot wat het lijkt valt het allemaal wel mee.

Heb je nog tips/tops of een uitsmijter?
Zoals gezegd, heb ik een andere weg bewandeld. Maar er is altijd een weg die je brengt naar waar je naar toe wil.

Nieuws per jaar

Klik hieronder om het nieuws van dat jaar weer te geven